Mer om Emma

Emma Johansson, från Säve utanför Göteborg men som numera bor i Lidköping, är folksångerska och en av Sveriges främsta folkmusikflöjtister. Hon är en mångsidig musiker som med sin värme och sitt innovativa utforskande skapar nya klanger och uttryck. Emma verkar som solist och som medlem i olika fasta konstellationer som Oleman, The Secret Carpet Club, Götheborg och trion Carl, Oskar och Emma. Hon är också en omtyckt pedagog och leder kurser i vissång och folkligt flöjtsspel. Emma arrangerar musik för körer och skriver teatermusik. Hon har studerat konstnärlig master på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon också undervisat på folkligt flöjtspel. Hennes konstnärliga fokus har under många år varit att utveckla flöjttekniken och nya sätt att uttrycka sig på flöjt genom att arbeta med gamla inspelningar med äldre spelmän från framförallt Bohuslän och Dalsland. 
Vid sidan om arbetet som musiker och pedagog har hon under flera år varit processledare för Hitta folkmusiken- den regionala satsningen på att digitalisera och tillgängliggöra äldre dokumenterad folkmusik i Bohuslän, Dalsland och Västergötland. Hon har också  varit en av de ledande i att bygga upp och arrangera ungdomskursen Västra låtverkstan. 

Fotograf Kristin Lidell
Fotograf Kristin Lidell


Diskografi

En stjärna gick på himlen fram, Sjelvar Records, (SJECD28), The Secret Carpet Club; Village, Nordic Stomp, (NOSTCD001), Susanna Moberg; Kom min kära, (SMCD002), Oleman; oleman, Sjelvar Records (SJECD29) Eter; eter, (DROCD016), Huggevill; vid randen blå, (HOLMCD-28), Tandoori Hill; Brave Shyness (PWM1) samt varit medverkade musiker på CD med Lena Maria Klingvall och solist med Segloramässan. 2017 släpps Jonas Simonssons nya skiva där Emma medverkar i duo med Jonas.

Stipendier och stöd

1998 Kulturrådets fonogramstöd till CD eter
2003 Kungliga Musikaliska akademiens ungdomsstipendium
2006 Kulturrådets fonogramstöd till CD Huggevill – Vid randen blå
2008 Kulturrådets internationella kulturutbytesstipendie för tangostudier och kulturutbyte i Argentina
2008 Bertil Settergrens fond
2012 Kulturrådets fonogramstöd till CD Oleman
2013 Konstnärsnämndens arbetsstipendium
2015 Nordisk kulturfond